1.
Janick Martin - Sông song (2024)
https://janickmartintrio.bandcamp.com/album/s-ng-song
Janick Martin (accordéon diatonique), Julien 'Jack' Tual (guitare électrique), Simon Latouche (trombó), Robin Fincker (saxophone ténor)
L'accordió Janick Martin debuta en solitari amb aquest àlbum. Amb una trajectòria consolidada com a virtuós de l'accordió diatònic, Martin redefineix els límits del seu instrument per crear un so cromàtic i harmònic. Acompanyat de Julien Jack Tual a la guitarra elèctrica i Simon Latouche al trombó, amb Robin Fincker com a convidat especial al saxòfon tenor, Martin presenta un treball que sorgeix de la inspiració d'un episodi històric, la chorémanie del segle XVI a Estrasburg.
La mania de ballar, coremania o epidèmia de dansa de Sant Vit, és un fenomen d'histèria col·lectiva que es va observar principalment a Alemanya i Alsàcia entre els segles XIV i XVIII. De sobte, un grup de persones va començar a ballar d'una manera incontrolada i estranya. Aquesta malaltia va afectar homes, dones i nens per igual, que començaven a ballar fins que es col·lapsaven de cansament i continuaven retorçant-se fins i tot un cop estaven a terra.
Janick Martin imagina la banda sonora d'aquest fenomen de dansa frenètica, que s'inspira en viatges musicals per Apúlia, a Italia, Bènin a Àfrica, per Turquia i per Bretanya. Aquest és un viatge musical entre el jazz i les tradicions etniques europees, amb composicions pròpies i adaptacions. L'àlbum es presenta com una banda sonora imaginària que ens transporta a través d'una experiència hipnòtica, allunyant-nos de les tensions del món contemporani.
Janick Martin: acordió diatònic
Julien Jack Tual: guitarra elèctrica
Simon Latouche: trombó
Robin Fincker (convidat): saxo tenor
La morsure de papillon (feat. Robin Fincker), Epidemic Dance
2.
Allison Burik • Realm 2024
https://allisonburik.bandcamp.com/album/realm
Allison Burik - Alto Saxophone, Bass Clarinet, Voice, Alto Flute, Guitar (track 2 only),
Magdalena Abrego - Guitar on tracks 8 and 9
Allison Burik presenta el seu primer àlbum en solitari, "Realm", una obra que fusiona influències i s’inspira en la mitologia, inspirada en dones i personatges de contes populars, llegendes i història real. La música d'aquesta artista, amb base a Mont-real, s'ha convertit en part fonamental de l'escena vibrant de la música experimental de la ciutat. Burik és membre de diversos grups, com ara Bellbird i el duo Umbrella Pine, i ha col·laborat en projectes de la reconeguda músic Mali Obomsawin.
"Realm" es caracteritza per la recerca d’ una atmosfera envolvent que combina frases texturals de saxo alt i clarinet baix amb veu, enregistraments de camp, tractaments electrònics i fins i tot guitarres, tant de Burik com de la seva col·laboradora de Umbrella Pine, Magdalena Abrego. Amb influències de l'improvisació lliure, l'ambient més fosc i la música folk, aquest àlbum s'erigeix com una introducció poderosa però elusiva al treball de l'artista.
As the Norns Weave, Fragment 94
3.
Dominic Miller - Absinthe 2019
https://www.youtube.com/watch?v=aSuWlBHHxW8
https://www.youtube.com/watch?v=lDbojhKFLTA
El guitarrista Dominic Miller presentava l’any 2019 el seu àlbum, "Absinthe", un treball que transcendeix les fronteres entre el jazz i la música clàssica. Tot i que a primera vista pot semblar un àlbum de jazz, "Absinthe" incorpora una sensibilitat pròpia de la música de cambra, fent-lo accessible i atractiu per als amants de la música clàssica.
Totes les composicions d'aquest disc són obra de Miller, qui s'inspira en l'art impressionista. L'artista argentí, conegut per la seva llarga trajectòria amb la banda de Sting, toca la guitarra acústica en aquest àlbum. Al seu anterior treball per ECM, "Silent Light", Miller es va centrar en actuacions en solitari o en duo, però a "Absinthe" lidera un quintet que dóna vida a les seves composicions líriques amb gran riquesa de textures.
El primer tema, que acabem d’escoltar Absinthe, dona nom al disc, exemplifica l'intercanvi subtil entre els músics: l'obertura amb guitarra suau, els colors dels plats de bateria, els sons dolços del bandoneó i el suport del baix i la bateria. El bandoneó, tocat per Santiago Arias, aporta una expressivitat que ressona amb la visió musical de Miller.
A mesura que avança l'àlbum, la guitarra de Miller i el bandoneó d'Arias creen les seves melodies, mentre que Mike Lindup als sintetitzadors i Nicholas Fiszman al baix aporten matisos interessants. La bateria de Manu Katché, conegut per la seva inventiva, proporciona el ritme i condiment necessaris.
Amb "Absinthe", Miller ha creat un àlbum amb una atmosfera única, inspirat pel paisatge del sud de França i l'impressionisme.
Absinthe, Mixed Blessing
4.
Ohma, (Featuring Mia Garcia & Hailey Niswanger) • Between All Things 2022
https://ohma.bandcamp.com/album/between-all-things
"Between All Things" és un projecte creat pel duo OHMA de Los Angeles, format per Mia Garcia i Hailey Niswanger. Aquest àlbum, meticulosament produït durant el 2021, convida l'oient a una experiència profunda i meditativa dins d'un món oníric de sons.
El disc transmet una sensació d'atemporalitat i familiaritat, reforçant la idea de la connexió entre totes les coses. Amb una paleta sonora que abasta tot l'espectre, des dels tons més gruixuts del baix fins als sintetitzadors analògics, OHMA crea un ambient orgànic que busca la ressonància amb l'essència de la vida.
Between All Things, Upon Arrival, In Essence
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada