21/1/24

Ronda de Nit a Sants3Ràdio(19-01-24)755:Marjan Mozetich,Louis Hayes,Matthew Stevens,Erik Friedlander,G.Trovesi,G.Coscia.


 

1.

Marjan Mozetich - Juliette Kang, Nora Bumanis & Julia Shaw, CBC Vancouver Orchestra, Mario Bernardi  – Affairs Of The Heart, Music Of Marjan Mozetich 2000

 

Marjan Mozetich (nascut el 1948) és un compositor canadenc que ha escrit música per a teatre, cinema i dansa, així com moltes obres simfòniques, música de cambra i peces en solitari. Ha compost obres per a concursos, com el Quartet de Corda de Banff de 1992 (Lament in the Trampled Garden) i el Concurs Internacional de Música de Montreal de 1995 (L’esprit Chantant per a violí i piano).

Co-fundador de l’estudi Arraymusic a Toronto, Mozetich va ser el seu director artístic de 1976 a 1978. Després de la seva feina amb Array, va treballar un temps a la biblioteca de música de la Universitat de Toronto i després es va convertir en un compositor independent. Mozetich es va traslladar a l'illa de Howe, a prop de Kingston, Ontario, i va ensenyar composició a la Universitat Queen's de Kingston de 1991 a 2010. Ha estat guardonat amb diferents prestigiosos premis.

 

Violin Concerto "Affairs of the Heart"

Marjan Mozetich: Affairs of the Heart

Violin: Juliette Kang

Conductor: Mario Bernardi

Orchestra: CBC Vancouver Orchestra


2.

 

L’any 2017 el bateria Louis Hayes signava el disc Serenade for Horace , acompanyat de Dezron Douglas, al contrabaix, Abraham Burton, al saxo Tenor, David Bryant, al Piano ,Josh Evans, a la Trompeta  i Steve Nelson, al vibràfon.  Un disc d’homenatge al genial pianista i compositor Horace Silver. Els músics repassaven alguns dels títols més emblemàtics de Silver. A un dels temes, el que el compositor li va dedicar al seu pare, hi posava la veu el gran Gregory Porter , el tema Song for my Father, que escoltem tot seguit .

 

Louis Hayes - Serenade for Horace 2017

Song for my father


3.

Matthew Stevens - Pittsburgh 2021 

https://matthewstevens-whirlwind.bandcamp.com/album/pittsburgh

Matthew Stevens, és un guitarrista nascut a Toronto i resident a Nova York. Va col·laborar  a l'àlbum d'Esperanza Spalding, "Emily's D+Evolution". L’any 2021 va decidir fer un disc en solitari, només ell i la seva  guitarra acústica,  aquest "Pittsburgh". Dos fets van ser decisius per prendre aquesta decisió: l’emergència sanitària  de la COVID-19 i una fractura de colze.

Durant el confinament , Stevens es va refugiar a Pittsburgh, la ciutat natal de la seva dona, on va començar a crear composicions amb la seva guitarra Martin 00-17. Un dia plujós, va patir una caiguda, amb tan mala fortuna que es va trencar el colze dret. En lloc de frenar la seva creativitat, aquest incident el va conduir a una immersió en el procés creatiu que va culminar amb l'àlbum "Pittsburgh".

El disc és una recopilació de les composicions que va desenvolupar durant el seu període de recuperació i va ser enregistrat sense re-gravacions ni cap afegit de so. Stevens va optar per una interpretació totalment despullada. 

A més de la seva col·laboració amb Esperanza Spalding, Matthew Stevens ha treballat amb uns quants artistes de primer nivell i és membre de la banda de Terri Lyne Carrington, entre d'altres projectes. Aquest àlbum "Pittsburgh" és una demostració de la seva versatilitat i destresa com a guitarrista.

Ambler

 


4.

Erik Friedlander - Block Ice & Propane 2007 

https://erikfriedlander.bandcamp.com/album/block-ice-propane

 

El violoncel·lista Erik Friedlander és un prolífic solista, líder de les seves pròpies formacions. Després d'haver estat un músic d'estudi i improvisador solicitat a l'escena musical de Nova York durant anys, Friedlander s'ha donat a conèixer darrerament pel seu treball com a compositor de bandes sonores de cinema i televisió. Erik Frielander s’ha inspirat per fer aquest disc en els seus records.

Cada estiu, els meus pares ens preparàven per passar uns mesos de càmping. El meu pare és fotògraf i planejava aquestes excursions al voltant de la seva feina, fent sessions de fotos arreu dels Estats Units. La nostra caravana era una caixa de parets primes que es col·locava a sobre d'una camioneta Chevrolet del 1966. Un model econòmic amb una cuina de gas propano, un lavabo i una taula, sense dutxa ni nevera. Compràvem blocs de gel que mantenien els aliments frescos. Feiem servir els lavabos dels campings per rentar la vaixella i per dutxar-nos.

Un estiu, van aparèixer caravanes noves i modernes a la carretera, els Airstreams platejats ens miraven com si fossin trens de primera classe mentre passaven a tota velocitat. Tenien Dutxes, Neveres. Un luxe que no podíem comprendre. L'època del bloc de gel estava a punt de finalitzar, però no per a nosaltres. 

L'olor estancada dels aliments a punt de podrir-se. La cuina de gas propano que la meva mare sempre temia que es filtrés i ens intoxiqués. Les hores que la meva germana i jo passavem llegint o comptant camions Mack des de la finestra. Ciutats, càmpings, desfilades, lavabos exteriors, animals salvatges i personatges estranys envoltats de la boira de milers d'hores de viatge per carretera. Escrivint aquests temes, em vaig retrobar a aquella caravana, on el temps semblava frenar-se, mentre a l'exterior, petites senyals blanques anaven assenyalant frenèticament la pròxima dècima de milla.

Only dream, Airstream Envy

 

Erik Friedlander: cello, diapasons.

Only Dream Song contains overdubs.  

 


5.

Gianluigi Trovesi, Gianni Coscia - La misteriosa musica della Regina Loana 2019 

Gianluigi Trovesi - Piccolo Clarinet, Alto Clarinet

Gianni Coscia  - Accordion

 

Gianluigi Trovesi, multiinstrumentista i compositor, és una figura destacada en l'escena de la música italiana havent dirigit les seves pròpies gravacions i format part de l'Orquestra Italiana Instabile. Des de les seves primeres incursions com a professor, Trovesi va demostrar un talent formidable, guanyant la "Competició Nacional de Saxofon i Clarinet de la RAI TV" el 1978 i obtenint el Premi Nacional dels Crítics el mateix any pel seu àlbum debut, Baghet. Ha treballat amb nombrosos artistes europeus avantguardistes com Giorgio Gaslini, Manfred Schoof i Conrad Bauer.

Nascut el 1944 prop de Bergamo, Itàlia, Trovesi es va dedicar a l'estudi de la harmonia i contrapunt amb el Mestre Vittorio Fellegara, obtenint el seu títol de clarinetista el 1966. Després de treballar en diverses àrees musicals, va establir-se com a solista. Ha col·laborat en diverses formacions i ha guanyat diversos premis, com ara l'Ufficiale della Repubblica Italiana i el Chevalier de l'ordre des Arts et des Lettres. La seva extensa discografia inclou treballs amb destacats músics com Misha Mengelberg, Enrico Rava, Anthony Braxton i molts altres. Ha participat en diversos projectes i enregistraments i ha realitzat nombroses gires per Europa, Orient Mitjà, Índia i Amèrica del Nord. El 2018, va llançar Mediterraneamente, un àlbum amb el seu quintet.

Aquest àlbum molt divertit i molt inventiu està dedicat al desaparegut Umberto Eco, un amic de tota la vida de l'acordionista Gianni Coscia i un ardent seguidor d'aquest duo en particular. La misteriosa flama de la reina Loana d'Eco, una meditació sobre la naturalesa de la memòria, inspira Trovesi i Coscia en el seu propi viatge nostàlgic i exploratori, fent referència a la música esmentada a la novel·la i associant-se lliurement als seus temes filosòfics. Van tirar un repertori ampli per aquest disc, tocant cançons associades a Louis Armstrong, Glenn Miller i George Formby, parafrasejant Janáček, submergint-se en la música de pel·lícules i improvisant de la manera més creativa tot mantenint a la vista la seva dedicatòria. El repertori torna a visitar "Interludio", una peça en la qual Umberto Eco i Gianni Coscia van col·laborar fa 70 anys, i Gianluigi Trovesi elabora una nova composició sobre les lletres del nom d'Eco. Des de múltiples perspectives, un homenatge brillant. (Nota de premsa del segell ECM)

 

Moonlight Serenade, Gragnola 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada